Nu-i asa ca atunci cand va ganditi la inceputurile programarii va ganditi la Bill Gates tanar si imberb, codand frenetic intr-un garaj schitele primului Windows? Cam pe la ce an credeti ca a fost asta? Adica pe cand credeti ca a fost scris primul program care sa faca o masina sa se comporte cum vrem noi?
1980? 1970? Cine da mai mult?

Ce ziceti de 1843?
Nu glumim deloc. Chiar daca atunci nu existau computere – cel putin nu in acceptiunea din zilele noastre – oamenii se gandeau deja si lucrau la masini inteligente care sa le usureze munca. Charles Babbage, un om de stiinta englez, a tinut in 1842 o conferinta despre o masina analitica menita sa calculeze logaritmi si ecuatii trigonometrice. Un inginer italian, Luigi Menabrea, a scris un articol in franceza despre conceptul lui Babbage. Babbage si-a rugat o prietena sa-i traduca articolul in engleza. In acest proces de traducere, in 1843, Ada Lovelace, o tanara aristocrata de 29 ani, fiica legendarului poet Byron, a scris o serie de algoritmi de calcul, inclusiv unul pentru aflarea numarului Bernoulli, care aveau sa faca masina analitica functionala. Algoritmul pentru calcularea numarului Bernoulli este astazi considerat primul program de computer.external image Ada_lovelace-615-600x331.jpg
Povestea ei a fost insa tragica: a murit in 1852 de cancer, la 36 de ani, si nu a apucat niciodata sa vada masina analitica. Ea, de atlfel, asa cum a conceput-o Babbage, nu a fost niciodata pusa in functiune pentru ca nu a reusit sa stranga finantare pentru ea.
Dreptatea istorica s-a facut abia prin anii 1950, cand scrierile Adei Lovelace au fost intr-un final publicate si oamenii de stiinta au putut sa cunoasca extraordinara contributie la stiinta a englezoaicei. Modul ei de a gandi a influentat pentru totdeauna felul in care ne raportam la masini.
Sursa articol